
   

   

Webinar Questions and Answers  

Emergency Authority Specifications 

Webinar guests submitted several questions before and during the September 25, 2012 Emer-

gency Authority Specifications session.  The following responses are provided by the Center for 

Development of Security Excellence (CDSE). 

 

Question:  How does the webinar apply to those who are in industry? 

Answer:  It does not directly apply to industry per say, but it does apply indirectly if a contractor 

is working on a government installation or facility with classified material oversight and the au-

thority head invokes that emergency authority.  The contractor would have to comply with the 

authority under those circumstances.  

 

Question:  What type of functional exercises would you recommend for incorporation into a 

training plan and how often should this be executed?  

Answer:  Training plans vary depending on the activities of the agency.  At a minimum, it is rec-

ommended that training plans be exercised at least annually and more frequently if needed and/

or at the discretion of the agency director/commander.  For agencies that have classified infor-

mation, training plans should incorporate emergency evacuation of classified material based on 

the variety of threats specific to your location.  

 

Question:  We have a 4-drawer, single lock GSA-approved safe.  If someone has material out 

in a closed area we cannot leave the safe open because it's not a multi-lock safe.  If a fire 

breaks out, how can the authorized user protect the material and get out of the burning build-

ing?  

Answer:  DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 2 states:  “Emergency plans shall be de-

veloped to protect, remove, or destroy classified material in case of fire, natural disaster, civil 

disturbance, terrorist activities, or enemy action, to minimize the risk of compromise, and for the 

recovery of classified information, if necessary, following such events.  The level of detail and 

the amount of testing and rehearsal of these plans shall be determined by assessing the risk of 

hostile action, foreign intelligence threats, natural disaster, or terrorist activity that may place the 

information in jeopardy.”  
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Question:  Define Army, Air Force, or Navy staff.  Are these staff or field commanders?  

Answer: :  In reference to invoking Emergency Authority, this decision will come from the Heads of 
the Department of the Army, Air Force, or the Navy.  The actual implementation of the emergency 
authority may be executed by those staff or field commanders with oversight or responsibility of the 
classified information. 

 

Question:  What are accountability requirements for classified information released or disclosed un-

der emergency conditions?  

Answer:  DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 2, Section 5 outlines the safeguarding re-

quirements in the case of emergency conditions.  

 

Question:  In an emergency situation, what can be done if someone with a completed SF 312 is not 

available?  

Answer:  If the person receiving the classified information under emergency authority does not have 

a completed SF 312, then one should be initiated and completed at the earliest possible time.  Until 

that time, the person should be briefed on their requirements for protecting the information and un-

derstand the sanctions involved if responsible for any unauthorized or inadvertent disclosure.  
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